Bra jord är a och o

Du som odlar vet kanske att du behöver byta jord med jämna mellanrum. I min kolonilott i Göteborg växte det dåligt, och det var då en person som sa åt mig att köpa ny jord, det gjorde jag och efter det växte det så det knakade. Tyvärr även en del ogräs, men det är ju så det är. Det finns ingen perfekt jord. Det är därför de flesta människor har ett par olika odlingsbäddar, där de kan blanda jorden beroende på vad de odlar.

Men nu vill jag tala om en aspekt som kanske inte alla tänker på, och den har att göra med organiskt material i jorden. När du nu planterar något nytt behöver du lite bra organiskt material i jorden. Och det betyder inte bara att du ska köpa kompost från din lokala butik, även om det också är en bra idé! I mitt fall gjorde jag till exempel några experiment med lätt ruttet trä som gödningsmedel, vilket fungerade fantastiskt bra. Det kan låta som att trä är dåligt för växter, men det är faktiskt inte alls så illa! Anledningen till att det fungerar så bra är att det är det organiska materialet i jorden som binder allt vatten och alla näringsämnen så att växterna kan använda dem. Och den ruttna veden bryts ner med tiden och ger näringsämnen som växterna kan ta upp, så det är verkligen en win-win-situation!

Det finns olika typer av organiskt material i jorden. Den vanligaste typen är förmodligen kompost, som hjälper till att hålla kvar vatten och ser till att växterna får alla de näringsämnen de behöver. Men det här lätt ruttna träet som jag nämnde tidigare är också mycket bra, så länge du undviker träd som producerar mycket kåda, som barrträd. Och sedan finns det andra saker också, som mull av löv eller gräsklipp till exempel.