Yoga – en lisa för själen!

Yoga är en gammal fysisk och mental disciplin som har sitt ursprung i Indien. Ordet yoga kommer från sanskritroten yuj, som betyder att ok eller förena Yoga utövas ofta i syfte att uppnå ett tillstånd av inre frid och harmoni. Den fysiska utövningen omfattar en rad ställningar och andningsövningar som är utformade för att stärka kroppen och lugna sinnet. Det finns många olika yogastilar, men alla betonar vikten av andningskontroll, flexibilitet och mindfulness. Regelbunden utövning kan förbättra den allmänna fysiska hälsan, det mentala välbefinnandet och den känslomässiga balansen. Detta har visat sig minska stress, förbättra cirkulationen, stärka immuniteten och öka energinivåerna. Den kan också bidra till att lindra ångest, depression och sömnlöshet. Oavsett om du vill förbättra din fysiska hälsa eller ditt mentala tillstånd är yoga ett utmärkt sätt att främja välbefinnande i kropp och själ. Själv går jag på detta ett par gånger i veckan hemma i Lerum. Allt du behöver är en matta och bekväma kläder. Detta har funnits i århundraden, så varför inte prova på det idag? Du kommer att bli förvånad över fördelarna!

Den kan också anpassas för att passa olika åldersgrupper och konditionsnivåer. Nybörjare kanske vill börja med mjuka stretchövningar eller positioner på nybörjarnivå.

Det finns många olika typer av yoga, var och en med sina unika fördelar. Hathayoga är till exempel ett bra val för nybörjare eftersom den är relativt långsam och skonsam. Ashtangayoga är däremot en mer fysiskt krävande yogaform som kan hjälpa till att bygga upp styrka och uthållighet. Om du vill förbättra din flexibilitet kan Bikram- eller varmyoga vara ett bra alternativ eftersom den äger rum i ett uppvärmt rum. Och om du letar efter en mer meditativ form av yoga kan Kundaliniyoga (som utförs på en stand-up paddleboard) vara rätt för dig. Hoppas att du kommer att gilla det lika mycket som jag!